Austria – YFU Bulgaria
Големите планини, зелените долини, горите и езерата превръщат Австрия в топ дестинация за годината ви на обмен в Централна Европа. Имате възможност да живеете с приемното си семейство и да учите за един семестър или за една академична година в тази красива страна! Планинско катерене, ски, туризъм, колоездене и гребане са само част от дейностите, които YFU учениците могат да практикуват в Австрия.
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език и немски език (А2)
На ученици с по-ниско ниво на немски може да се наложи да посещават допълнителен езиков курс в Австрия (600 евро)

Заминаване за годишна програма: 31 август 2024 г.
Връщане: 6 юли 2025 г.
Цена за учебна година: 14 900 лева

Заминаване за семестър: 31 август 2024 г.
Връщане от семестър: 2 февруари 2025 г.
Цена за семестър: 12 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2023 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2024 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2024 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Австрия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (130 евро на месец)
• Учебни разходи - учебници (100 евро), училищни излети, задължителни и избираеми дейности в училище (500 евро), транспорт (до 40 евро на месец, ако е повече, покрива се от програмата)
• Евентуални имунизации
• От учениците на обмен се иска да имат издадена ЕЗОК (Европейска здравноосигурителна карта)
• Такси за документи за пребиваване в Австрия
Учениците посещават "Gymnasium" или "Mittelschule Neu" и са във фиксирани класове, което ознчава, ще всеки ден са със едни и същи съученици. Така лесно се намират приятели! Всеки клас има класен ръководител, също както в България, отговорен за програмата и за учениците. Учениците изучават много предмети - немски, математика, биология, изкуства, спорт.
Важно е да знаете, че не всички училища в Австрия гарантират записване в съответния клас, както и предпоставяне на документ с оценки на края на годината. Със сигурност получите документ за посещение на училището, но решението за класа и оценките е на училището.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Австрия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Австрия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Възможност за участие в различни дейности като спорт и музика.
Повечето ученици са в семейства в покрайнините, рядко са настанени в най-големите градове. Приемните семействата очакват учениците на обмен да се включват активно в семейния живот - да присъстват на общите хранения през деня, по време на които се разговаря и се споделя. В Австрия е въпрос на възпитание да изказваш благодарност и да си учтив с близките си.
Повечето австрийски семейства имат домашно животно в дома (котка/куче). Ако ученикът на обмен поради някаква причина не може да живее с животно в дома/на двора, следва да информира YFU своевременно.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в австрийско държавно училище
• Образование в Австрия
• Двупосочен самолетен билет за Австрия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Австрия
Семинар в средата на годината в Австрия
Реадаптивен семинар в Австрия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now