Canada – YFU Bulgaria
Готови ли сте да видите света отблизо? Носите ли в себе си приключенски дух? Ще приемете ли предизвикателството да летите до друг континент, да се приспособите към нови хора в нова култура? Няма да съжалявате! Страната на кленовия сироп ви очаква.
Програма и цени
Свободни места: 2
Ученици между 14 и 18 години
Език: aнглийски език А2 (ELTiS тест за установяване на нивото може да бъде изискан допълнително)
*За участие в програмата се изисква задължителна ваксинация срещу covid-19

Заминаване за семестър: 26 януари 2023 г.
Връщане от семестър: 30 юни 2023 г.
Цена за семестър: (предстои да бъде обявена)

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2021 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2022 г.
Краен срок за кандидатстване - 1 август 2022 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Канада в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (250 канадски долара на месец + препоръчително 500 канадски долара при пристигане за извънредни лични разходи)
• Учебници, учебни пособия, униформа и др.
• Такси за виза
• Екскурзии и пътувания с цел туризъм
• Допълнителни езикови курсове
• Такси за вътрешни полети до местонахождението на приемното семейство (300 канадски долара)
• Такси при евентуална карантина, свързана с covid-19
• Такса за смяна на приемно семесйтво - ако действията и поведението на ученика доведат до смяна на семейството, всички разходи, свързани с намиране на ново семейство и местене следва да се покрият от ученика (таксата за смяна е в размер на 500 канадски долара)

ВАЖНО: Можете да изберете от 12 региона с гарантирано настаняване (Near North DSB, Bruce Grey Catholic DSB, Sir Wilfrid Laurier SB, NPSCDSB, Lord Selkirk SD, Trillium Lakelands, Ottawa Carleton DSB, Upper Canada DSB, Upper Grand DSB, Lambton Kent DSB, Niagara Catholic DSB, Greater Victoria SD - B.C). Таксата за гарантирано настаняване е между 650 и 5825 канадски долара. Свържете се с нас за повече информация.
Специфичното при програмата в Канада е, че първо се търси училище за ученика на обмен и след това приемно семейство в региона. Канадските училища, в които се записват учениците на обмен могат да бъдат държавни, католически, християнски или други, включително K-12 училища (специални онлайн училища). Училищата могат да поискат от учениците на обмен попълването на допълнителни документи (при необходимост ще бъдат представени от YFU Канада). Училищата в Канада биват семестриални (2 семестъра през учебната година с 4 курса) или линеарни (целогодишни класове с приблизително 8 курса). Ако държите годината на обмен да бъде призната в Канада, моля уведомете ни предварително, за да обсъдим какви са възможностите.
3 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Канада, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
В Канада можете да пробвате различни извънкласни дейности, в зависимост от вашите интереси. Попитайте приемното си семейство и/или екипа на YFU Канада за опции за спорт (хокей, бейзбол, ръгби, футбол, волейбол, плуване, фитнес, аеробика, ски и др.), музика и изкуство (фотография).
Приемните семейства в Канада получават месечна стипендия, с която да покрият разходите за храна и други сметки, свързани с ученика на обмен. YFU Канада търси семейства, които са мотивирани да приемат ученик, за да опознаят културата му и да му покажат своята. Няма гаранция за това колко и какви членове на семейството ще има - приемните семейства може да са съставеени от един родител с или без деца, от двама родители с или без деца, пенсионирани двойки и др. Много често се случва "двойно настаняване" - приемното семейство взима двама ученици на обмен от различни държави.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на семействата в Канада се заплаща месечна стипендия!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в канадско училище (училището може да е държавно, католическо, християнско или друго, включително K-12)
• Образование в Канада
• Двупосочен самолетен билет за Канада
• 3 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Канада
Заключителен семинар в България
• Сертификат за успешно завършена програма на обмен от YFU Канада
• Задължителна застраховка

Apply Now