Canada – YFU Bulgaria
Готови ли сте да видите света отблизо? Носите ли в себе си приключенски дух? Ще приемете ли предизвикателството да летите до друг континент, да се приспособите към нови хора в нова култура? Няма да съжалявате! Страната на кленовия сироп ви очаква.
 

Програма с YFU Canada

Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 14 и 17 години
Език: aнглийски език B1, изучаван поне 2 години (може да бъде поискан тест за установяване на нивото на езика)
*За участие в програмата се изисква задължителна ваксинация срещу covid-19 и превод на сертификата на английски/френски език.

Заминаване за годишна програма: 30 август 2023 г.
Връщане от годиишна програма: 29 юни 2024 г.
Цена за една учебна година: 39 000 лева

Заминаване за семестър: 30 август 2023 г.
Връщане от семестър: 27 януари 2024 г.
Цена за семестър: (предстои да бъде обявена) лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 1 август 2022 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Канада в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (400 канадски долара на месец + препоръчва се на всеки ученик да разполага със сума около 500 канадски долара при пристигане за евентуални допълнителни разходи)
• Учебни разходи - учебници, училищни излети, учебни пособия, униформа, наем на шкафче в училище, допълнителни занимания в училище, транспорт и др.
• Такси за виза и разрешение за обучение в Канада
• Допълнителна застраховка (някои региони/училища могат да имат изискване за допълнителна застраховка
• Екскурзии и пътувания с цел туризъм
• Допълнителни езикови курсове
• Такси за вътрешни полети до местонахождението на приемното семейство (300 канадски долара)
• Такси при евентуална карантина, свързана с covid-19
• Такси за осигуряване на индивидуални стаи и реадаптиране на семинарите в случай на установяване на мерки, свързани с covid-19

ВАЖНО: Можете да изберете от 12 региона с гарантирано настаняване (Near North DSB, Bruce Grey Catholic DSB, Sir Wilfrid Laurier SB, NPSCDSB, Lord Selkirk SD, Trillium Lakelands, Ottawa Carleton DSB, Upper Canada DSB, Upper Grand DSB, Lambton Kent DSB, Niagara Catholic DSB, Greater Victoria SD - B.C). Има допълнителна такса за гарантирано настаняване за всеки регион за семестър/година. Свържете се с нас за повече информация.
Специфичното при програмата в Канада е, че първо се търси училище за ученика на обмен и след това приемно семейство в региона. Канадските училища, в които се записват учениците на обмен могат да бъдат държавни, католически, християнски или други, включително K-12 училища (специални онлайн училища). Училищата могат да поискат от учениците на обмен попълването на допълнителни документи (при необходимост ще бъдат представени от YFU Канада). Училищата в Канада биват семестриални (2 семестъра през учебната година с 4 курса) или линеарни (целогодишни класове с приблизително 8 курса). Ако държите годината на обмен да бъде призната в Канада, моля уведомете ни предварително, за да обсъдим какви са възможностите.
3 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Канада, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
В Канада можете да пробвате различни извънкласни дейности, в зависимост от вашите интереси. Попитайте приемното си семейство и/или екипа на YFU Канада за опции за спорт (хокей, бейзбол, ръгби, футбол, волейбол, плуване, фитнес, аеробика, ски и др.), музика и изкуство (фотография).
Приемните семейства в Канада получават месечна стипендия, с която да покрият разходите за храна и други сметки, свързани с ученика на обмен. YFU Канада търси семейства, които са мотивирани да приемат ученик, за да опознаят културата му и да му покажат своята. Няма гаранция за това колко и какви членове на семейството ще има - приемните семейства може да са съставени от един родител с или без деца, от двама родители с или без деца, пенсионирани двойки и др. Много често се случва "двойно настаняване" - приемното семейство взима двама ученици на обмен от различни държави.
 

Програма с AEI

Програма и цени
Свободни места: 1 с партньорска организация AEI
Ученици между 12 и 19 години
Език: aнглийски език А2

Заминаване за годишна програма: 1 септември 2023 г.
Връщане от годишна програма: 22 юни 2024 г.
Цена за годишна програма: 39 000 лева

Заминаване за семестър: 1 септември 2023 г.
Връщане от семестър: 29 януари 2024 г.
Цена за семестър: (предстои да бъде обявена) лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с AEI в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Училищни разходи - учебници, учебни пособия, униформа (ако е необходимо), наем за лично шкафче в училище, такса за годишник, такси за евентуални спортни дейности в училище, транспорт и др.
• Такси за виза/документи за пребиваване. Вижте този линк за повече информация - https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit.html
• Екскурзии и пътувания с цел туризъм. AEI предлагат организирани екскурзии до Квебек и Онтарио (културен туризъм) през март 2024 г. (местата са ограничени) - такса 1500 канадски долара. Свържете се с нас за повече информация.
• Допълнителни езикови курсове
• Такси при евентуална карантина, свързана с covid-19
• Такса за допълнителна застраховка (ако е необходимо)
Специфичното при програмата в Канада е, че първо се търси училище за ученика на обмен и след това приемно семейство в региона. Канадските училища, в които се записват учениците на обмен могат да бъдат държавни, католически, християнски или други, включително K-12 училища (специални онлайн училища). Училищата могат да поискат от учениците на обмен попълването на допълнителни документи. Училищата в Канада биват семестриални (2 семестъра през учебната година с 4 курса) или линеарни (целогодишни класове с приблизително 8 курса). Ако държите годината на обмен да бъде призната в Канада, моля уведомете ни предварително, за да обсъдим какви са възможностите.
3 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Канада, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
В Канада можете да пробвате различни извънкласни дейности, в зависимост от вашите интереси, например различни спортове (хокей, бейзбол, ръгби, футбол, волейбол, плуване, фитнес, аеробика, ски и др.), музика и изкуство (фотография).
Приемните семейства в Канада получават месечна стипендия, с която да покрият разходите за храна и други сметки, свързани с ученика на обмен.
* Настаняване в двуезично приемно семейство (английски и френски език) - такса за семестър - 9650 канадски долара, такса за година - 17 800 кандаски долара.
Учениците ще могат да участват и в езикови курсове по френски език.
Местата са ограничени, желанието за тази опция следва да се заяви отрано.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на семействата в Канада се заплаща месечна стипендия)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в канадско училище (училището може да е държавно, католическо, християнско или друго, включително K-12)
• Образование в Канада
• Двупосочен самолетен билет за Канада
• 3 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Канада
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now