Естония – YFU Bulgaria
Естония е втората по степен на грамотност държава в света, както и най-слабо населената страна в Европа. Естония е една от трите държави от Балтийската лига. Страната има красиви плажове и гористи анклави, гордее се с изкуството, музиката и театъра си - има толкова много неща, до които можете да се докоснете като ученик на обмен там!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език (A2) или естонски език
Изучаването на естонски език преди заминаването е препоръчително. Всички ученици по програмата взимат участие в двумесечен онлайн езиков курс, за да имат базово ниво по естонски (такса - приблизително 100 евро на ученик, уточнява се допълнително с YFU Естония)

Заминаване за годишна програма: 15 август 2023 г.
Връщане от годишна програма: 27-30 юни 2024 г. (в зависимост дали учениците ще участват в YES семинара)
Цена за една учебна година: 12 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Естония в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (200-250 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
• Такса за разрешение за пребиваване (25 евро за жители на ЕС)
• YFU Естония предлага като допълнителна опция културен туризъм - пътуване през уикенда до различни интересни мести в Естония - Вилянди, Сетомаа, Източното крайбрежие (100 евро на пътуване).
Един от най-добрите начини да опознаете истински естонската култура е да посещавате местно училище. Официалното образование в Естония датира от 13-14-ти век, когато са създадени монашеските и катедралните училища, но няма да останете в миналото, когато става дума за вашето образование днес! В типичното естонско училище има широк спектър от предмети като математика, биология, изкуство, музика, език и спорт. Учениците на обмен посещават предимно 10-ти или 11-ти клас според възрастта и интересите си. Нивото на образование (включително по предметите изкуство и музика) е високо и ако ученикът работи усилено, учителите с радост му помагат и правят всичко възможно, за да развият уменията му. В повечето училища няма униформи. Училищният ден започва в около 8:00 ч. и завършва около 15:00 ч.
Обикновено учебната година в Естония започва на 1 септември и свършва в началото на юни. Има 1 седмица есенна ваканция в края на октомври, 2 седмици Коледна ваканция през декември/януари и по 1 седмица пролетна ваканция в края на февруари и през април.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Естония, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Естония - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация. .
През ваканциите много семейства карат кану или ходят на велосипедни обиколки. Разходката с лодка е изключително популярно забавление - много хора се събират всяка година в естонските морски курорти. Може също така да ви се случи да играете голф или да отидете на уиндсърфинг, да посещавате пиеси, филми, изложби и концерти.
Учениците на обмен се настаняват предимно в крайградски райони или малки населени места. Често се случва в дома да има печка на дърва и/или сауна.
Повечето хора живеят в градове, въпреки че много от тях имат вили в страната. Приемното семейството ще ви посрещне с отворени обятия!
Визуални изкуства - цена за годишна програма - 1000 евро
Филми и медия - цена за годишна програма - 1000 евро
Музика - цена за годишна програма - 1300 евро
Театър (драма) - цена за годишна програма - 1000 евро
Природа - цена за годишна програма - 1000 евро

Свържете се с нас за подробна информация относно специалните програми в Естония.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно естонско училище
• Образование в Естония
• Двупосочен самолетен билет за Естония
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Естония (начален курс по естонски език е включен в ориентировъчния семинар)
Семинар в средата на годината в Естония
Реадаптивен семинар в Естония
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now