Финландия – YFU Bulgaria
Снежната зима на Финландия предоставя отлична възможност за зимни спортове като ски, сноуборд и хокей на лед в цялата страна. Но това, което много хора не знаят е, че Финландия има сравнително топло лято. Финландската Лапландия е дом на полунощното слънце, където слънцето изобщо не залязва два месеца!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 14 и 17 години
Език: английски B1 (препоръчително е изучаването на фински или шведски преди началото на програмата)
Заминаване: 6 aвгуст 2020 г.
Връщане: 28 юни 2021 г.
Цена за учебна година: 12 550 лева
Кандидатури за учебната година се приемат до 10 март 2020 г. Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Финландия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Частична социална стипендия:
– От таксата за конкретната страна се приспадат от 2000 лв. до 5000 лв.
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
• Международен транспорт до и от Финландия
• Визови такси
• Допълнителни езикови курсове
Финландската училищна система се счита за една от най-добрите в света. Учениците изучават основни предемети, но училищата предлагат много допълнителни класове, които позволяват на всеки ученик да изследва темите, които го интересуват най-много. Училищата са модерни и преподавателските методи са неформални, но ефективни. Като ученик във Финландия ще посещаваш lukio (средно училище), където ще имаш възможност да изучаваш предмети като социални науки, математически и компютърни науки, физическо възпитание, различни езици (включително финландски, шведски, немски, френски, испански и руски, в зависимост от училището), както и изкуства и специални курсове. Информационните технологии също са популярни в много финландски училища. Можете да бъдете сигурни, че обучението във Финландия ще бъде едновременно предизвикателство и удовлетворение!
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Young Europeans Seminar)
Всички участници в програмата ще преминат през петдневен семинар, който се провежда през юни или юли. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането във Финландия, учениците ще участват в още ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара във Финландия - семинар в средата на годината и заключителен семинар, преди заминаването им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за учениците на обмен от Европа (в последните години не само от Европа, но и от цял свят), което се провежда в близост до Берлин. След връщането си в България, учениците участват в последния, адаптивен семинар.
Финландците обичат да гледат и да играят спортове като хокей на лед, ски, футбол и лека атлетика. Театърът също е на почит там, като много професионални и любителски актьорски групи изнасят редовни представления. Музикалните фестивали в Хелзинки и други големи градове са много популярни през лятото. Независимо дали ще прекарате времето си в лятната семейна вила на брега на езерото, ще учите усилено със съучениците си или ще карате ски със семейството си, бъдете сигурни, че ще намерите нови и разнообразни преживявания по време на престоя си във Финландия.
Приемните семейства се намират из цяла Финландия в селски, крайградски или градски райони и говорят фински или шведски. Повечето ученици се настаняват в провинцията или в средни по големина градове. Един от най-популярните аспекти на финландския живот включва посещение на сауна. Почти всяко семейство има сауна в дома си. Финландците обичат спокойствието, а престоят в сауната им е свързан със свободно общуване с приятели и семейство, разкривайки още по-задълбочен поглед към финландската култура. През снежен финландски ден ще можете да се сгреете, когато отидете в сауната с вашето семейство и приятели! Въпреки че и обикновено и двамата родители във Финландия работят, финландските семейства се събират в събота и неделя, за да посетят вилите си на езерото или горските си хижи. На младите финландци е дадена доста свобода, но те също носят голяма отговорност. Лоялността и надеждността играят важна роля в живота на финландските семейства, а финландските деца и тийнейджъри обикновено пътуват сами, благодарение на сигурността в страната и добрата система за обществен транспорт.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно финско училище
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар във Финландия (с включен интензивен начален курс по фински език)
Семинар в средата на годината във Финландия
Семинар след края на годината в България
• YES-семинар (юли 2021 г.)
• Задължителна застраховка

Apply Now