Финландия – YFU Bulgaria
Снежната зима на Финландия предоставя отлична възможност за зимни спортове като ски, сноуборд и хокей на лед в цялата страна. Но това, което много хора не знаят е, че Финландия има сравнително топло лято. Финландската Лапландия е дом на полунощното слънце, където слънцето изобщо не залязва два месеца!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 17 години
Език: английски език (B2) - изучаван поне 4 години
Препоръчително е изучаването на фински език преди началото на програмата (може и с Duolingo app). След пристигането във Финландия учениците обикновено се включват в езиков курс на място (някои курсове могат да са безплатни или с такса между 50-100 евро)

Заминаване за годишна програма: 3 август 2024 г.
Връщане от годишна програма: 24 юни 2025 г.
Цена за учебна година: 15 900 лева

Заминаване за семестър: 3 август 2024 г.
Връщане от семестър: 5 януари 2025 г.
Цена за семестър: 13 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Финландия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (300 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи - учебници и учебни материали (около 800 евро за цялата учебна година), училищни излети, транспорт до 80 евро на месец (над 80 евро се покрива от YFU Финландия) и др.
• Такси за регистрация и пребиваване (54 евро за 2022 г.)
• Лаптоп за училище (препоръчително е да си носите личен лаптоп при заминаване) • Възможност за участие в културен туризъм - екскурзия до Естония (около 200 евро), екскурзия до Лапландия (около 650 евро), уикенд в Хелзинки (около 50 евро). Свържете се с нас за повече информация.
Образованието е много важно във Финландия. Училищата очакват от учениците да бъдат активни, независими и отговорни. Учебната година е разделена на 5 или 6 "периода" - започва през август и свършва през юни. Финландската училищна система се счита за една от най-добрите в света. Учениците изучават основни предемети, но училищата предлагат много допълнителни класове, които позволяват на всеки ученик да изследва темите, които го интересуват най-много. Училищата са модерни и преподавателските методи са неформални, но ефективни. Като ученик във Финландия ще посещаваш "lukio"(средно училище), където ще имаш възможност да изучаваш предмети като социални науки, математически и компютърни науки, физическо възпитание, различни езици (включително фински, шведски, немски, френски, испански и руски, в зависимост от училището), както и изкуства и специални курсове. Информационните технологии също са популярни в много финландски училища. Можете да бъдете сигурни, че обучението във Финландия ще бъде едновременно предизвикателство и удовлетворение!
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането във Финландия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара във Финландия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Финландците обичат да гледат и да играят спортове като хокей на лед, ски, футбол и лека атлетика. Театърът също е на почит там, като много професионални и любителски актьорски групи изнасят редовни представления. Музикалните фестивали в Хелзинки и други големи градове са много популярни през лятото. Независимо дали ще прекарате времето си в лятната семейна вила на брега на езерото, ще учите усилено със съучениците си или ще карате ски със семейството си, бъдете сигурни, че ще намерите нови и разнообразни преживявания по време на престоя си във Финландия.
Приемните семейства се намират из цяла Финландия в селски, крайградски или градски райони и говорят фински и/или шведски. Повечето ученици се настаняват в провинцията или в средни по големина градове. Един от най-популярните аспекти на финландския живот включва посещение на сауна. Почти всяко семейство има сауна в дома си. Финландците обичат спокойствието, а престоят в сауната им е свързан със свободно общуване с приятели и семейство, разкривайки още по-задълбочен поглед към финландската култура. През снежен финландски ден ще можете да се сгреете, когато отидете в сауната с вашето семейство и приятели! Въпреки че и обикновено и двамата родители във Финландия работят, финландските семейства се събират в събота и неделя, за да посетят вилите си на езерото или горските си хижи. На младите финландци е дадена доста свобода, но те също носят голяма отговорност. Лоялността и надеждността играят важна роля в живота на финландските семейства, а финландските деца и тийнейджъри обикновено пътуват сами, благодарение на сигурността в страната и добрата система за обществен транспорт. От децата се очаква да помагат в домакинството.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно финландско училище
• Образование във Финландия
• Двупосочен самолетен билет за Финлндия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар във Финландия
Реадаптивен семинар във Финландия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now