Финландия – YFU Bulgaria
Снежната зима на Финландия предоставя отлична възможност за зимни спортове като ски, сноуборд и хокей на лед в цялата страна. Но това, което много хора не знаят е, че Финландия има сравнително топло лято. Финландската Лапландия е дом на полунощното слънце, където слънцето изобщо не залязва два месеца!
Програма и цени
Свободни места: 2
Ученици между 14 и 17 години
Език: английски език (B1) - изучаван поне 4 години
Препоръчително е изучаването на фински език или шведски език преди началото на програмата

Заминаване за годишна програма: 5 август 2021 г.
Връщане от годишна програма: 27 юни 2022 г.
Цена за учебна година: 12 900 лева

Заминаване за семестър: 5 август 2021 г.
Връщане от семестър: 6 януари 2022 г.
Цена за семестър: 10 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2020 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 30 февруари 2021 г.
Кандидати, покриващи самостоятелно всички разходи, могат да се включат в програмата до 15 март 2021 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Финландия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (195 евро на месец)
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт до 80 евро на месец и др.)
• Такси за регистрация и пребиваване (54 евро)
Финландската училищна система се счита за една от най-добрите в света. Учениците изучават основни предемети, но училищата предлагат много допълнителни класове, които позволяват на всеки ученик да изследва темите, които го интересуват най-много. Училищата са модерни и преподавателските методи са неформални, но ефективни. Като ученик във Финландия ще посещаваш lukio (средно училище), където ще имаш възможност да изучаваш предмети като социални науки, математически и компютърни науки, физическо възпитание, различни езици (включително фински, шведски, немски, френски, испански и руски, в зависимост от училището), както и изкуства и специални курсове. Информационните технологии също са популярни в много финландски училища. Можете да бъдете сигурни, че обучението във Финландия ще бъде едновременно предизвикателство и удовлетворение!
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Young Europeans Seminar)
Всички участници в програмата ще преминат през петдневен семинар в България, който се провежда през юни или юли. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането във Финландия, учениците ще участват в още ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара във Финландия - семинар в средата на годината и заключителен семинар, преди заминаването им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за учениците на обмен от Европа (в последните години не само от Европа, но и от цял свят), което се провежда в близост до Берлин. След връщането си в България, учениците участват в последния, адаптивен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Финландците обичат да гледат и да играят спортове като хокей на лед, ски, футбол и лека атлетика. Театърът също е на почит там, като много професионални и любителски актьорски групи изнасят редовни представления. Музикалните фестивали в Хелзинки и други големи градове са много популярни през лятото. Независимо дали ще прекарате времето си в лятната семейна вила на брега на езерото, ще учите усилено със съучениците си или ще карате ски със семейството си, бъдете сигурни, че ще намерите нови и разнообразни преживявания по време на престоя си във Финландия.
Възможност за участие в културен туризъм - екскурзия до Естония (200 евро) и екскурзия до Лапландия (560 евро). Свържете се с нас за повече информация.
Приемните семейства се намират из цяла Финландия в селски, крайградски или градски райони и говорят фински или шведски. Повечето ученици се настаняват в провинцията или в средни по големина градове. Един от най-популярните аспекти на финландския живот включва посещение на сауна. Почти всяко семейство има сауна в дома си. Финландците обичат спокойствието, а престоят в сауната им е свързан със свободно общуване с приятели и семейство, разкривайки още по-задълбочен поглед към финландската култура. През снежен финландски ден ще можете да се сгреете, когато отидете в сауната с вашето семейство и приятели! Въпреки че и обикновено и двамата родители във Финландия работят, финландските семейства се събират в събота и неделя, за да посетят вилите си на езерото или горските си хижи. На младите финландци е дадена доста свобода, но те също носят голяма отговорност. Лоялността и надеждността играят важна роля в живота на финландските семейства, а финландските деца и тийнейджъри обикновено пътуват сами, благодарение на сигурността в страната и добрата система за обществен транспорт.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно финландско училище
• Образование във Финландия
• Двупосочен самолетен билет за Финлндия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар във Финландия (с включен интензивен начален курс по фински език)
Семинар в средата на годината във Финландия
Семинар след края на годината в България
• Задължителна застраховка

Apply Now