Germany – YFU Bulgaria
Германия е спираща дъха и много красива - страна с уникална и богата история и разнообразна модерна култура. Германия е една от най-популярните дестинации в Европа за обучение в чужбина и предлага всеобхватна и вълнуваща година на обмен!
Програма и цени
Свободни места: 7
Ученици между 15 и 18 години
Език: немски език (А2), английски език (А2)
Всички ученици, които имат по-ниско ниво от А2 следва да вземат участие в езиков курс по немски, предложен от YFU Германия. Курсът обхваща 60 учебни часа, таксата е 600 евро.
Училищата в Германия изискват всички ученици да са ваксинирани срещу морбили.

Заминаване за годишна програма: 3-31 август 2024 г. (точната дата се определя от YFU Германия)
Връщане от годишна програма: 27 юни 2025 г.
Цена за учебна година: 14 900 лева

Заминаване за семестър: 3-31 август 2024 г. (точната дата се определя от YFU Германия)
Връщане от семестър: 8 януари 2025 г.
Цена за семестър: 12 900 лева

Заминаване за триместър: 7-28 август 2023 г. (точната дата се определя от YFU Германия)
Връщане от триместър: 27 ноември 2024 г.
Цена за триместър: 12 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2023 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2024 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2024 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Германия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (120 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
Като ученик в Германия можеш да учиш в гимназия или средно училище. Повечето ученици посещават гимназия (“Gymnasium” или “Gesamtschule”), където се подготвят за системата от университети в Германия. Някои ученици могат да бъдат записани в "Realschule".
Част от предметите в училище са - математика, наука, езици, социални науки, както и избирателни предмети - театър, музика, фотография, компютърни науки и други.
Учениците на обмен се записват в държавни училища - ако има предложение от страна на партньорската организация за частно училище, тази опция се обсъжда с родителите и учениците на обмен, тъй като е свързана с допълнителни такси.
Важно е да знаете, че не всички училища в Германия гарантират записване в съответния клас, както и предпоставяне на документ с оценки на края на годината - решението е на училището.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Германия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Германия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Извън училище повечето ученици в Германия се включват в клубове по спорт и образователни центрове. Учениците на обмен са насърчавани да се възползват от възможностите за допълнителни дейности.
Учениците обикновено се настаняват из цяла Германия, най-вече в малки населени места в крайградски райони, понякога в малки градове (до 30 000 човека) или средни по размер градове (между 31 000 - 125 000 човека). По-рядко се случва учениците на обмен да бъдат настанени в семейства в най-големите градове.
Чаровна немска традиция е посрещането на приятели и други членове на семейството за следобеден чай или кафе през уикенда. Това е перфектна възможност за опознаване на повече хора и усъвършенстване на езика. Коледните празници са свързани с традиционни обичаи през целия месец декември.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно немско училище
• Образование в Германия
• Двупосочен самолетен билет за Германия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Германия
Семинар в средата на годината в Германия
Реадаптивен семинар в Германия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now