Italy – YFU Bulgaria
Език. Изкуство. Архитектура. История. Религия. Храна. Мода. Точно както Рим не е бил построен за един ден, ще ви трябва доста повече от ден, за да опитате от всичко, което Италия предлага и да станете част от нейната уникална култура.
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 17 години
Език: английски език (А2) или италиански език
Ако не е изучаван италиански език преди заминаването или ако нивото е под А2, силно се препоръчва записването в езиков курс при пристигането в Италия (850 евро). Повече подробности при запитване.

Заминаване за годишна програма: 26 август 2024 г. (за ученици, които ще участват в езиковия курс) и 5 септември 2024 г. за ученици, които няма да участват в езиковия курс)
Връщане от годишна програма: 14-24 юни 2025 г.
Цена за учебна година: 15 900 лева

Заминаване за семестър: 28 август 2023 г. (за ученици, които ще участват в езиковия курс) и 7 септември 2023 г. за ученици, които няма да участват в езиковия курс)
Връщане от семестър: 18 януари 2024 г.
Цена за семестър: 12 900 лева

Заминаване за кратка програма: 28 август 2023 г. (за ученици, които ще участват в езиковия курс) и 7 септември 2023 г. за ученици, които няма да участват в езиковия курс)
Връщане от кратка програма: 9 ноември 2023 г.
Цена за кратка програма: 9900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Италия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (300 евро на месец)
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
• Допълнителни езикови курсове
• Евентуални имунизации, изисквани от училище
Учениците в Италия могат да бъдат записани в един от четирите вида училище: Liceo Scientifico, Liceo Classico, Liceo Linguistico или Instituto Tecnico e Commerciale. Тези средни училища се фокусират върху предмети като наука, езици, бизнес.
Във всички случаи, в училище се изучават италиански, математика, история и философия, физика, биология, история на изкуството, химия и спорт. Scientifico включва химия, физика, биология, както и компютърни науки, Classico включва изучаване на гръцки и латински език, Linguistico - чужди езици, а Tecnico e Commerciale - икономика, право и счетоводство. Всеки ученик може да избере накъде да се насочи, като учебната програма се адаптира към езиковите възможности.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Италия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Италия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Учениците на обмен могат да се включат в разнообразни дейности, свързани със спорт, изкуство, музика. Италия е известна с културното си наследство, което включва архитектура, кино, театър.
Приемните семейства могат да са из цяла Италия. Най-често учениците се настаняват в средни по размер градове, които имат добре уреден публичен транспорт. Учениците по-рядко са настанявани в семейства в градове като Рим или Милано. Много приемни семейства се намират на места като Лацио, Ломбардия, Сардиния, Сицилия, Тоскана. В тези области са градовете Милано, Рим, Болоня, Пиза, Катаня, но семействата могат да са в много по-малки градчета.
* Арт програма - училище по изкуства (Liceo Artistico) - цена за кратка програма 300 евро, цена за семестър 500 евро и цена за годишна програма 600 евро
* Музика - музикално училище (Liceo Musicale) - цена за годишна програма 600 евро
* Научна програма (Liceo Scientifico) - цена за кратка програма 300 евро, цена за семестър 500 евро и цена за годишна програма 600 евро
* Cambridge International (двуезична програма с английски - 20% от учебните часове са на английски език) - цена за годишна програма 600 евро. За ученици с ниво на английски език B1-B2.
* Кетъринг - туризъм (Scuola Alberghiera) - цена за семестър 500 евро и цена за годишна програма 600 евро

ВАЖНО: Има възможност за избор на район за настаняване в Италия - може да се избира от Северна Италия, Централна Италия и Южна Италия/островите. Таксата е 500 евро.

Свържете се с нас за подробна информация относно специалните програми в Италия.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно италианско училище
• Образование в Италия
• Двупосочен самолетен билет за Италия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Италия
Семинар в средата на годината в Италия
Реадаптивен семинар в Италия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now