Румъния – YFU Bulgaria
Исторически замъци и села, плодородни равнини и величествените карпатски планини са само част от нещата, които учениците на YFU могат да видят и да опознаят по време на своята година на обмен в Румъния!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език (А2) или румънски език (изучаване на езика преди заминаване е препоръчително)
Предлага се езиков курс по румънски по време на програмата - 400 евро.

Заминаване за годишна програма: 1 септември 2023 г.
Връщане: 29 юни 2024 г.
Цена за учебна година: 11 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Румъния в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (150 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи - учебници (30-100 евро), училищни излети, транспорт (до 40 евро на месец за транспорт, ако е повече, допълнителният разход се покрива се от програмата)
• Документи за пребиваване (130 евро)
Като ученик на обмен в Румъния, ще посещаваш местно обществено училище - „Liceu“ или „Colegiu“ (там се изучават чужди езици като немски, английски и френски). Това ниво на средното образование се разгръща в две основни учебни области: естествени науки и хуманитарни науки. Следователно, академичните очаквания спрямо учениците са сравнително високи. Можеш да избереш дали искаш да получаваш оценки и да се водиш като редовен ученик в училище (трябва да се обяви преди заминаването), или да бъдеш със статут на посетител.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Румъния, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Румъния - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин.След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Митичният дом на граф Дракула, вдъхновен от реалната фигура на Влад Цепеш, е истински и може да имате възможността да посетите Трансилвания по време на вашата година на обмен в Румъния.
Ако обичате дивата природа, не пропускайте да отидете до широката блатиста делта на Дунав, най-голямата в Европа, дом на много диви животни (мечки, вълци, диви свине и рисове). Делтата е рай за наблюдателите на птици.
Популярни спортове в Румъния са футбол и ойна - румънска игра, подобна на бейзбола. По-релаксиращите дейности включват посещение на театър, опера, филми и фолклорни шоу програми. Със сигурност няма да скучаете в Румъния!
Обикновено учениците на обмен се настаняват в градска среда, най-често в средни по големина градове (31 000 - 125 000 души). Малка част от учениците се разпределят в по-големите градове.
Румънските семейства са гостоприемни и топли по балкански. Освен да изследвате дивата природа и да опознаете богатата история на страната, в Румъния ще можете да се насладите на румънската кухня, където ще откриете както нови неща, така и различни версии на познати ястия като сарми и качамак.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно румънско училище
• Образование в Румъния
• Двупосочен самолетен билет за Румъния
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Румъния
Семинар в средата на годината в Румъния
Реадаптивен семинар в Румъния
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now