Швейцария – YFU Bulgaria
След като видите спиращата дъха красота на Алпите, езерата и замъците на Швейцария, ще разберете защо швейцарската култура се върти около природата и заниманията навън. Изберете за YFU обмен една от най-екологично осъзнатите страни в света!
Програма и цени
Свободни места: 2
Ученици между 15 и 19 години
Език: немски език (А2) и английски език (А2)
Учениците, които не са изучавали немски преди заминаването или имат само ниво А1, посещават допълнителен езиков курс (цена - 1000 швейцарски франка, включва приблизително 110 учебни часа и учебници).

Заминаване: 10 август 2024 г.
Връщане: 29 юни 2025 г. за учениците, които ще посещават YES семинара, 28 юни 2025 г. за другите ученици
Цена за учебна година: 14 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2023 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2024 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2024 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Швейцария в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/

Допълнителни разходи
• Възможно е да се наложи заплащането на допълнителна застраховка в Швейцария, заради нововъведения в швейцарското законодателство. Таксата за тази застраховка е 230 евро. До 2-4 месеца след пристигането в Швейцария ще има потвърждение дали допълнителната застраховка ще бъде необходима.
• Възможност за участие в ски лагер - такса 600 швейцарски франка. Свържете се с нас за повече информация.
• Джобни пари (250 швейцарски франка месечно)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи (учебници, фотокопирани материали, училищни излети и др.) - от 500 до 1000 швейцарски франка за учебната година
• Транспорт до/от училище - до 60 швейцарски франка на месец (ако сумата е повече, разликата се покрива от YFU Швейцария)
• Лаптоп за училище - препоръчва се на учениците да си носят лаптоп при заминаване, наемът на лаптоп в училище е 600 швейцарски франка за учебната година
Като ученик на обмен в Швейцария ще учиш в гимназия или колеж - това са средните училища, в които учениците се подготвят за университет. Всички училища в Швейцария поддържат много високо ниво и са предизвикателство, затова трябва да се подготвиш за много учене. Системата в Швейцария е сравнително децентрализирана, което означава, че програмата може да е различна в зависимост от това къде живееш. Някои училища предлагат различни извънкласни дейности, така че ще да имаш много възможности за нови преживявания.
Важно е да се знае, че училищата преценяват дали да поставят оценки и да издадат сертификат на учениците на обмен.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Швейцария, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Швейцария - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Извън училище повечето ученици в Швейцария се включват в клубове по спорт и образователни центрове. Учениците на обмен са насърчавани да се възползват от възможностите за допълнителни дейности.
Повечето приемни семейства са в малките градове и села в близост до метрополитните градове. Традиция е всички да вечерят заедно. Това е отлична възможност да се обсъжда какво се е случило през деня и да се правят планове за уикенда или ваканциите.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно швейцарско училище
• Образование в Швейцария
• Двупосочен самолетен билет за Швейцария
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Швейцария
Семинар в средата на годината в Швейцария
Реадаптивен семинар в Швейцария
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now