USA – YFU Bulgaria
Готови ли сте да видите света отблизо? Носите ли в себе си приключенски дух? Ще приемете ли предизвикателството да летите до друг континент, да се приспособите към нови хора в нова култура? Няма да съжалявате!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 14 и 17 години
Език: aнглийски език B1-B2 (YFU България провежда задължителен ELTiS тест за установяване на нивото на одобрените)
Заминаване: 7 август 2021 г.
Връщане: 11 юни 2022 г.
Цена за учебна година: 19 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2020 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 30 февруари 2021 г.
Кандидати, покриващи самостоятелно всички разходи, могат да се включат в програмата до 15 март 2021 г.
Кандидатури за учебната година се приемат до 10 март 2020 г. Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU САЩ в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (200 щатски долара на месец)
• Учебници
• Спортна екипировка
• Визови такси
В САЩ вместо фиксиран клас, учениците посещават всеки предмет с различни съученици, като в зависимост от интереса и нивото могат да избират различни предмети. Ето защо всеки учител има своя собствена класна стая, а учениците се движат между различните стаи. Има разнообразен избор на предмети - в зависимост от училището, може да изучавате предмети като фотография, курс по оцеляване сред природа или готвене.
В САЩ училищната администрация решава в кой клас е удачно да бъде настанен чужденстранен ученик, така че имайте предвид, че класа може да не съвпадне с този, в който трябва да сте в България.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата)
Всички участници в програмата ще преминат през петдневен семинар, който се провежда през юни или юли. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в САЩ, учениците ще участват в още ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в САЩ - семинар в средата на годината и заключителен семинар, преди заминаването им. Семинарът ев средата на годината се провежда в някой от големите градове в щатите и е отлична възможност за запознанства с други YFU ученици от целия свят, както и за опознаване на американската история, култура и политика. След връщането си в България, учениците участват в последния, адаптивен семинар.
Дейностите извън училище играят много важна роля в живота на учениците в щатите. С огромен избор от клубове и спортове, повече от 80% от учениците прекарват голяма част от свободното си време отдадени на своето хоби. Тези дейности заздравяват връзката с училището и поддържат силен "училищен дух". Освен това са отличен начин за създаване на нови контакти и приятелства.
Семейството има важна роля в ежедневието. Много американци се гордеят със своите корени и произход. Много често знаят с точност от каква националност са били техните предшественици. Много семейства посещават редовно църковни служби. Учениците са насърчавани да взимат активно участие в социалния живот на семейството. Празниците в САЩ, като например Денят на благодарността, се празнуват в много широк семеен кръг. Събития, в които участват учениците - американски футбол или състезания по дебати - са от ключово значение за американците и често са съпроводени от присъствие на цялото семейство за подкрепа.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно или частно американско училище
• Образование в САЩ
• Двупосочен самолетен билет за САЩ
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в САЩ
Семинар в средата на годината в САЩ
Заключителен семинар в САЩ
Адаптивен семинар в България
• Задължителна застраховка

Apply Now