Alumni – YFU Bulgaria
Ако искате да научите повече за преживяванията на нашите ученици, можете да се обърнете към всеки един от тях. Всички те са участвали в обмен с YFU и ще се щастливи да ви разкажат повече за личния си опит. Когато им пишете, моля да включите своето име, град, предпочитана държава и дължина на програмата.
Ако имате въпроси свързани със спецификата на обмена, програмата, стипендиите, таксата - моля да ни пишете на info@yfu.bg или да се свържете с нас на номер +359 894 734 129.

Катерина Костова

2022-2023, Италия


„Обменът беше ключът за отключването ми и първото ми изкуство. Ако чувстваш нуждата светът да се отвори за теб, обменът е твоя инструмент. Със сигурност е година на самоопознаване и нови открития. Съветът ми е да не си слагаш много граници, отвори се, изживей го откровено.“

Стела Николова

2021-2022, Германия


„Годината на обмен за мен беше онова “Ново начало”, от което всеки има нужда в живота си. Благодарна съм за всеки един момент на щастие и тъга, падане и изправяне, през който съм преминала. По този начин открих огромна нова част от себе си.“

Елена Димитрова

2021-2022, САЩ


"Завинаги ще помня годината си на обмен. От момента, в който казах "да" на обмена, попаднах в едно приключение, в което не само опознах този огромен свят по-добре, а и самата себе си. През тази година на предизвикателства и прекрасни емоции, изпитах неща от отглеждането на кокошки, до строене на роботи и живота на мажоретките, изградих приятелства с хора от цял свят . Но може би най-уникалното нещо е, че това не е just a year in a life, but a life in a year!"

Елеонора Коларова

2020-2021, Хелзинки, Финландия


"Да бъдеш ученик на обмен оначава да бъдеш дете на света - оставяш по парченце от себе си в различни хора от различни краища на света. Аз бях на обмен във Финландия. Когато чуете за тази страна, сигурно се сещате за много сняг и студ, най-добрата образователна система, Дядо Коледа и северното сияние. Какво е Финландия за мен? Освен всичко изброено, тя е мой дом, второто ми семейство, миризмата на традиционни печива в неделните дни, сауната, шейната с хъскита и елени, приятелите, купоните и много други прекрасни емоции, които имах възможност да изпитам, благодарение на YFU."

Божидара Балабанова

2019 - 2020, Германия


„По време на моята година на обмен научих много – за живота, за хората, за възможностите, които света крие. Ако решите да се включите в програмата бъдете готови за безброй приключения, бъдете готови да се изправите пред най-големите си страхове и да ги превъзмогнете. За щастие аз успях да посетя Австрия и да покарам ски там, може би и Вие бихте могли!“

Неделя Самоковлиева

2019-2020, Люнебург, Германия


"Приготвих си багажа, напълних куфара си с очаквания, страхове и вълнения. Попаднах в непозната територия с хора, които говореха неразбираем за мен език. Бях толкова щастлива, но също така се чувствах несигурна. Не знаех дали ще се справя, ще намеря ли приятели дали ще постигна целите си. Месеците минаха така бързо и беше време да си стягам багажа отново. Не беше толкова лесно. Този път куфара ми се пръскаше, бях го напълнила с толкова много спомени и емоции. Прибрах всичките си прекрасни моменти, между тях скрих и тъжните, онези без които също не може. Подредих знанията си и ги сложих близо до хората, които срещнах там. Взех със себе толкова нови ценности, виждания и опити. Препълних багажа си с истории, радостни и тъжни, които от време на време споделям с хората около мен, като сувенир.”

Веселин Сивков

2018-2019, Шантий, Франция


"Аз прекарах 10 месеца във Франция. Живях в едно малко градче до Париж, на име Шантий. За тези 10 месеца мога да кажа че бяха в едно от най невероятните моменти в живата ми. Моето приемно семейство беше супер готино и аз много си ги харесвах. Никога не бих съжалявал и за секунда през тези 10 месеца защото даже и грешките са били нещо важен за мен."

Димитър Витанов

2018-2019, Росток, Германия


"Привет, казвам се Димитър и през 2018/19 бях на обмен в Росток, Германия. Годината прекарана там беше невероятно преживяване. Най-много се радвам, че успях да усъвършенствам езика и да се запозная с хора от цял свят, с които споделих много незабравими моменти."

Анастасия Георгиева

2017-2018, Унтерзигентал, Швейцария


"През 2017-2018, благодарение на YFU, имах уникалната възможност да прекарам една прекрасна, изпълнена с емоции и приключения година в Швейцария. Там намерих своето второ семейство, много верни приятели, създадох безброй незабравими спомени и прекрачих граници, които до тогава ми пречеха да погледна отвъд хоризонта."

Доника Мехтерова

2017-2018, Луанек, Франция


"Казвам се Доника Мехтерова и прекарах една учебна година във Франция! Тъгата по родното несъмнено беше заменена с уникални преживявания, за които цял живот ще си спомням с усмивка. Годината ми на обмен ме научи да се справям сама с всичко и ми даде увереност и самочувствие, които сега ми помагат да покорявам света!"

Радина Бранкова

2017-2018, Сент Етиен, Франция


"Спонтанно и с големи очаквания взех решението да замина за 1 година във Франция. Очакванията ми, съответно, не останаха неоправдани. Годината на обмен е едно незабравимо приключение, което ме накара да открия в характера си черти, за които не съм и подозирала, че съществуват. Помогна ми да осъзная много за мен самата и за света около мен. След този обмен вече гледам на света с други очи. Освен, че успях да преоткрия себе си, да се развия, да науча някой и друг език, успях да създам приятелства за цял живот, да намеря своето второ семейство, своят втори дом и да си създам прекрасни спомени, за които ще си спомням с усмивка."

Жанет Ченковска

2017-2018, Фулда, Германия


"Моята година на обмен прекарах във Фулда, град в сърцето на Германия. Там живях в прекрасно семейство и се запознах със страхотни хора, с които още поддържаме контакт. Имаше страхотни моменти като екскурзията ни до Амстердам, турът с лами, който правихме, както и много други забавление. Със семейство ми станахме доста близки и те дори ни поканиха на рожденния ден на приемния ми баща през 2019, където също си изкарахме страхотно. Това лято те ще ни посетят и се надяваме, че България ще им хареса колкото на нас Германия."

Силвия Маринова

2016-2017, Хоф, Германия


"Привет от мен, Силвия - ученичка на обмен 2016/2017 г. в Германия. За мен обменът беше преживяване, което не само ми помогна да разширя кръгозора си, като се запозная с нова култура и изляза от зоната си на комфорт, но също и незабравимо приключение, през което опознах себе си и израстнах. Чрез него намерих втори дом и нови приятели, научих се, че правилната комуникация е ключът към разбирателството и че не произходът, а подходът е важен. Благодаря на YFU, на приемното си семейство и на доверениците си, че бяха до мен през тази една година от живота ми. Нямаше да бъда същата без нея!"

Милен Младенов

2015-2016, Mengelrode, Германия


"Здравейте, казвам се Милен и съм на 20 години. Имах прекрасната възможност да бъда избран да замина за една година на обмен в едно малко, китно селце в Германия! Там живях в едно прекрасно семейство , което и до ден днешен остава такова! Преди година, когато завърших, не знаех какво точно да запиша и какво да правя като цяло с живота си... За това реших да направя една доброволческа година в YFU Германия и да бъда малко полезен на обществото там! След една уникална доброволческа година, кандидатствах е една академия за актьорско майсторство и вече от 1-ви септември 2018 започна моето обучение в Германия!"

Мая Николова

2009-2010, Валдкирх, Германия


"Приемното ми семейство се намираше във Валдкирх, почти до границата с Швейцария и Франция. Освен подобряването на немския език, този период от живота ми ми даде възможност да стана един по-зрял и самостоятелен човек. Имаше весели моменти, но имаше тъжни. Много пъти не разбирах поведението на местните, много пъти те не ме разбираха. Именно това ме направи човек, способен да отреагира в трудни ситуации и да осъзная, че различното не е еквивалентно на грешно. То просто е различно. В Германия изпитах емоцията на Световоното по футбол през 2010, мексиканец да ме научи да танцувам салса, в училище в часовете по химия да правим бира, на 16 години да мога легално да си купувам бира, да се науча да правя сладкиши и да плета, да се влюбя в страната Германия, но и още повече в родината ми България."

Александър Иванов

2007-2008, Домфронт, Франция


“Годината на обмен във Франция ми даде нов поглед и перспектива към света. Опитът, който натрупах е безценен, а хората, с които се запознах, бяха невероятни. В такава среда човек успява да учи и възприема много по-бързо. За хората, които не са сигурни, бих казал: Направете го! Когато се върнете, ще бъдете много по-опитни и готови за нови предизвикателства!”
Apply Now