Език. Изкуство. Архитектура. Религия. Храна. Мода. Бизнес. Технология. Индустрия. Отнема само един ден, за да се прекоси красивият пейзаж на Франция от север на юг, но отнема много време, за да се опознаят истински културата и хората.
Програма и цени
Свободни места: 4
Ученици между 14 и 17 години
Език: френски ( DELF/ TEF – А1 или онлайн тест по френски за установяване на нивото)
Заминаване: 26 август 2020 г.
Връщане: 3 юли 2021 г.
Цена за учебна година: 12 950 лева
Кандидатури за учебната година се приемат до 10 март 2020 г. Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Франция в зависимост от свободните места.
Стипендии
Частична социална стипендия:
– От таксата за конкретната страна се приспадат от 2000 лв. до 5000 лв.
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
• Международен транспорт до и от Франция
Във Франция учениците посещават lycée (гимназия). Там има задължителни часове - история, математика, езици, където се преподава на френски. Ако сте втора година в lycée, може да имате и избирателни предмети - литература и философия, икономика и социология, наука или математика. Френските училища са предизвикателство. Често се изпитва върху взетия материал, а учебният ден продължава до 5 или 6 следобед. Обядът обикновено продължава един или два часа. Това е чудесно време за нови запознанства. Учениците могат да показват свободно своята индивидуалност, защото няма задължителни униформи, но е желателно да са спретнати и представителни.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Young Europeans Seminar)
Всички участници в програмата ще преминат през петдневен семинар, който се провежда през юни или юли. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Париж, учениците ще участват в още ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара във Франция - семинар в средата на годината и заключителен семинар, преди заминаването им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за учениците на обмен от Европа (в последните години не само от Европа, но и от цял свят), което се провежда в близост до Берлин. След връщането си в България, учениците участват в последния, адаптивен семинар.
Извън училище повечето ученици във Франция се включват в клубове по спорт и образователни центрове. Учениците на обмен са насърчавани да се възползват от възможностите за допълнителни дейности.
Учениците се настаняват из цяла Франция, понякога в провинцията, в малки градове (до 2 000 - 10 000 човека) или средни по размер градове (между 10 000 - 125 000 човека). По-рядко се случва учениците на обмен да бъдат настанени в семейства в най-големите градове. Най-важната част от деня е вечерята, където всички в семейството разказват преживяванията си от деня.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно френско училище
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар във Франция
Семинар в средата на годината във Франция
Заключителен семинар във Франция
Адаптивен семинар в България
• YES-семинар (юли 2021 г.)
• Задължителна застраховка
• Учебни такси (800- 1400 евро)