France – YFU Bulgaria
Език. Изкуство. Архитектура. Религия. Храна. Мода. Бизнес. Технология. Индустрия. Отнема само един ден, за да се прекоси красивият пейзаж на Франция от север на юг, но отнема много време, за да се опознаят истински културата и хората.
Програма и цени
Свободни места: 2
Ученици между 14 и 17 години
Език: френски език
Кандидатите следва да са изучавали езика поне 2 години - приемат се оценки от бележник или сертификат за ниво. На кандидатите, които са учили френски по-малко от две години, ще бъде предложено участие в 14-дневен езиков лагер при пристигане във Франция. Учениците без опит в езика задължително вземат участие в езиковия лагер. Всички ученици държат онлайн тест по френски за установяване на нивото на езика преди заминаване.

Заминаване за годишна програма: 25 август 2021 г.
Връщане от годишна програма: 2 юни 2022 г.
Цена за учебна година: 12 900 лева

Заминаване за семестър: 25 август 2021 г.
Връщане от семестър: 22 януари 2022 г.
Цена за семестър: 10 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2020 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 30 февруари 2021 г.
Кандидати, покриващи самостоятелно всички разходи, могат да се включат в програмата до 15 март 2021 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Франция в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (150-200 евро на месец)
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
Във Франция учениците посещават lycée (гимназия). Там има задължителни часове - история, математика, езици, където се преподава на френски. Ако сте втора година в lycée, може да имате и избирателни предмети - литература и философия, икономика и социология, наука или математика. Френските училища са предизвикателство. Често се изпитва върху взетия материал, а учебният ден продължава до 5 или 6 следобед. Обядът обикновено продължава един или два часа. Това е чудесно време за нови запознанства. Учениците могат да показват свободно своята индивидуалност, защото няма задължителни униформи, но е желателно да са спретнати и представителни.
Учениците в 11 и 12 клас държат т.нар. "Baccalaureate" - изпит, който се провежда в края на учебната година.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Young Europeans Seminar)
Всички участници в програмата ще преминат през петдневен семинар, който се провежда в България през юни или юли. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Париж, учениците ще участват в още един ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара във Франция - семинар в средата на годината и заключителен семинар, преди заминаването им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за учениците на обмен от Европа (в последните години не само от Европа, но и от цял свят), което се провежда в близост до Берлин. След връщането си в България, учениците участват в последния, адаптивен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Извън училище повечето ученици във Франция се включват в клубове по спорт и образователни центрове. Учениците на обмен са насърчавани да се възползват от възможностите за допълнителни дейности.
Учениците се настаняват из цяла Франция, понякога в провинцията, в малки градове (до 2 000 - 10 000 човека) или средни по размер градове (между 10 000 - 125 000 човека). По-рядко се случва учениците на обмен да бъдат настанени в семейства в най-големите градове. Най-важната част от деня е вечерята, където всички в семейството разказват преживяванията си от деня.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно френско училище
• Образование във Франция
• Двупосочен самолетен билет за Франция
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар във Франция
Семинар в средата на годината във Франция
Заключителен семинар във Франция
Адаптивен семинар в България
• Задължителна застраховка
Apply Now