Ireland – YFU Bulgaria
 
Ирландия е малък остров със спиращи дъха пейзажи и очарователни, приятелски настроени хора, които умеят да те посрещнат топло. Почти половината ирландци говорят по 3 езика и са ненадминати разказвачи на истории. В родината на празника Хелоуин няма змии, а останките на самия св. Валентин се пазят в Дъблин. На "изумрудения остров" можеш да видиш исторически морски фарове, стари замъци, както и най-старата обсерватория в Европа! Кандидатствай за година на обмен с YFU и открий магията на Ирландия!
Програма и цени
Свободни места: 1 с партньорска организация InterStudies
Ученици между 13 и 18 години
Език: английски език (ниво B2)

Заминаване за семестър+: 24 август 2023 г.
Връщане от семестър+: 1 юни 2024 г.
Цена за семестър+: 25 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с InterStudies в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Учебни разходи - униформа (150 британски паунда, ако училището изисква), наемане на учебници/книги, шкафче в училище, училищен вестник - 200 британски паунда, училищни излети, транспорт и др.
• Такса за избор на регион в Ирландия (при желание на кандидата) - графство Каунти Корк/County Cork (1500 евро), Дъблин, включително в радиус 90 км. от Дъблин (2500 евро), графство Голуей/Galway (1500 евро) и опция за специфично настаняване (например настаняване в семейство, където не се пуши, в семейство без домашни любимци, възможност за участие в определена спортна дейност и други изисквания на кандидата - 1000 евро)
Образователната система в Ирландия се определя като една от най-добрите (в топ 10). Тя дава на своите възпитаници стабилна основа, за да продължат висшето си образованието където пожелаят по света. Грамотността на възрастното население е 98%.
В Ирландия има училища, в които основен език е английският, а втори ирландския или обратното. Обучението в голяма част от училищата е базирано на използването на технологиите.
3 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Ирландия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там, както и в лагер за "добре дошли" в началото на програмата. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
Ирландия е известна със спортове като футбол, ръгби, конни надбягвания и голф. Ще се вклюбите в зеленината, в обширните ливади, в хълмовете, пещерите, крайбрежието, езерата. Не забравяйте шала и дъждобрана си.
Приемните семейства във Великобритания и Ирландия са компенсирани финансово за дейността си. Възможно е ученикът на обмен да бъде настанен в семейство, което се състои само от един родител, в младо семейство (в което и двамата родители са под 25-годишна възраст) и във възрастно семейство (в което и двамата родители са над 65-годишна възраст). Също така има вероятност за настаняване в приемно семесйство, което иска да вземе двама ученици на обмен (от същият пол, но от различни страни).
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на семейството се заплаща)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно ирландско училище
• Образование в Ирландия
• Двупосочен самолетен билет за Ирландия
• 3 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Ирландия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка
Apply Now