Norway – YFU Bulgaria
Планини. Фиорди. Острови. Ледниците. Гори. Природата има централна роля в норвежкия живот. Като ученик на обмен ще можеш да се насладиш на най-добрите дейности на открито в общество, което цени високо глобализма и личното израстване.
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език (А2, изучаван поне 3 години) или норвежки език
Препоръчват се поне 20 часа изучаване на норвежки език преди заминаване (може и през Duolingo app). Някои училища в Норвегия предлагат безплатни курсове по език за учениците. YFU Норвегия може да ви асистира за намиране на подходящ езиков курс (на собствени разноски). Възможно е ученикът да бъде записан в училище с месечна такса възлизаща на около 550 EUR.

Заминаване за годишна програма: 6 август 2024 г.
Връщане от годишна програма: 22-24 юни 2025 г. (В зависимост дали учениците ще участват в YES семинара)
Цена за учебна година: 17 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2023 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2024 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2024 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Норвегия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (300 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове (около 550 евро на месец)
• Учебни разходи - учебници, училищни излети, транспорт (около 80 евро на месец) и др.)
• Лаптоп за училище (препоръчително е да си носите личен лаптоп при заминаване)
• Такси за документи за пребиваване
•YFU Норвегия предлага допълнителни екскурзии по време на годината на обмен. Едната е експедиция "Снежна пещера" (Snøhuletur) - три дена, по време на които ще имаш възможност да опознаеш невероятната норвежка природа. Пътуването включва каране на ски до определен район, където ще изкопаеш и изградиш снежна пещера, в които ще спиш за една вечер. Включени са екскурзоводи, които ще те заведат до мястото на лагера и ще помогнат при изграждането на снежната пещера, оборудване за изграждане на пещерата, както и храна за вечерите. Таксата е 175 щатски долара и не включва транспорт, наемане на ски, допълнителна храна. Втората екскурзия е до Северна Норвегия, където ще посетиш ферма за северни елени, ще видиш хъскита, ще караш ски и може да имаш възможност да се насладиш на Северното сияние. Таксата е 650 щатски долара. Повече информация за екскурзиите можеш да получиш при запитване.
Норвежките училища очакват голяма степен на независимост и отговорност от учениците. Предметите в повечето училища включват норвежки език, математика, история, география, философия, икономика, религия, физическо възпитание, социални науки и езици. Обикновено има часове по испански, френски и немски език, а в някои училища може да има руски и италиански език. Свободноизбираемите предмети могат да включват музика, драма, танци, изкуства, спорт, бизнес и администрация и информационни технологии.
Много училища в Норвегия използват интернет базирано обучение (което означава, че комуникацията е почти само онлайн и обикновено се използва лаптоп в клас), на учениците се препоръчва да си носят лаптопа, ако имат такъв. Обикновено училищата помагат на учениците, които не разполагат с лаптоп да вземат назаем или да наемат такъв срещу заплащане.
Училището започва в средата на август и свършва в средата на юни. Учениците на обмен се записват в следните класове, отговарящи на норвежката образователна система - 11ти, 12ти и 13ти. Норвежките училища са много стриктни относно присъствието на учениците - неоснователни и чести отсъствия от училище са неприемливи. Ваканциите са есенна (1 седмица през октомври), Коледна (2 седмици), зимна (1 седмица през февруари), Великденска (1 седмица) и лятна (от края на юни до средата на август).
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Норвегия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Норвегия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Ако заниманията на открито и изкуствата те привличат, Норвегия е мястото за теб! В общностите в Норвегия има много музикални групи, клубове и организации, към които можеш да се присъединиш. Повечето от твоите норвежки приятели със сигурност ще бъдат част от някой спортен клуб. Норвежките филми, въпреки че не са широко разпространени извън страната, не бива да се пропускат!
По-голямата част от Норвегия е слабо населена и се състои от селски региони. Приемните семейства се намират из цялата страна, в селските или крайградските райони. Учениците рядко се настаняват в големи градски центрове - по-често живеят в малки градчета (5000 - 30 000 жители) или в средни градове (30 000 - 100 000 жители).
ЗАБЕЛЕЖКА: Норвежкото ежедневие може да бъде забързано и членовете на семейството да са заети с училище, работа или хобита. Независимият характер на младите хора е от изключителна важност и децата участват активно в домакинството. От учениците на обмен се очаква да са мотивирани да изучават норвежки език.
1/5 от норвежкото население се състои от чужденци - това се отнася и за част от приемните семейства. Учениците на обмен могат да бъдат настанени в семейство, в което 1 или 2 родители са чужденци, но те задължително ще говорят с ученика на норвежки.
Семействата в Норвегия може да не са големи, но са незаменима част от норвежкия начин на живот. Семействата често ходят до вилите или хижите си през почивните дни, където карат ски през зимата, а през останалите сезони се занимават с други активности на открито.
Храната в Норвегия произлиза от дългогодишна традиция на норвежкия моряшки народ - така че ще има много вкусна риба!
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно норвежко училище
• Образование в Норвегия
• Двупосочен самолетен билет за Норвегия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Норвегия
Семинар в средата на годината в Норвегия
Заключителен семинар в Норвегия
Адаптивен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now