Турция – YFU Bulgaria
Близка, но непозната за мнозина - потопете се в турската култура с YFU. 97% от територията на Турция е разположена в Азия, а останалите 3% – на Балканския полуостров, където живее повече от 20% от населението. Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Близкия изток, като азиатската и европейската част на страната са разделени от Мраморно море и проливите Босфор и Дарданели.
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 17 години
Език: английски език А2 (SLEP или ELTIS тест при кандидатстване) - учениците трябва да са мотивирани да учат турски език при пристигането си. В програмата в включен интензивен курс по турски език (300 евро), който може да се проведе и онлайн в зависимост от ковид-19 рестрикциите.

Заминаване за годишна програма: 7 септември 2023 г.
Връщане от годишна програма: 24 юни - 1 юли 2024 г. (В зависимост дали учениците ще участват в YES семинара)
Цена за учебна година: 11 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Турция в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (100 евро на месец)
• Учебни разходи - учебници, училищни излети, обяд в училище (ако е включен, между 20-60 евро на месец), транспорт (между 20-100 евро на месец), униформа и учебни материали (около 100 евро на месец) и др.
• Допълнителна застраховка, изискавана от турското правителство (при нужда, 200 евро)
• Разходи за виза и разрешение за пребиваване (около 100 евро)
YFU Турция приема ученици с високо ниво на отговорност и ангажираност към училище. Учениците трябва да бъдат мотивирани да се адаптират към турската образователна система и да могат да работят индивидуално и проактивно, за да се приспособят към училищния живот. YFU учениците се записват в 9, 10 или 11 клас. Тъй като турската образователна система е силно академична и натоварена, се препоръчва учениците да посещават 9 или 10 клас - така ще имат време за повече социален живот. Ще бъдете записани в държавно училище или частна гимназия (при условие че училището предлага 100% стипендия за таксата за обучение). Гимназиите ще бъдат академични, не професионални.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Турция, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Турция - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Ще имате възможност да се включите в разнообразни извънучилищни дейности, свързани със спорт и изкуство.
Учениците се настаняват предимно в Анкара - рядко може да се случи настаняване в други градове като Истанбул и Измир. Най-често домовете на приемните семейства са апартаменти. Учениците ще имат собствена стая или ще споделят стая с приемния си брат/сестра (от същия пол). Обикновено и двамата приемни родители работят - семействата се събират, за да прекарат повече време заедно през почивните дни. Приемните семейства често имат по-малки деца, с които учениците на обмен също следва да прекарват време. Прието е YFU учениците да разговарят на английски с децата от приемното семейство в продължение на няколко часа седмично.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно (или частно) турско училище
• Образование в Турция
• Двупосочен самолетен билет за Турция
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Турция
Семинар в средата на годината в Турция
Реадаптивен семинар в Турция
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка
Apply Now