Чехия – YFU Bulgaria
С богатата си история Чехия е малка страна с много неща, които да предложи. От живописното наследство до очарователните села, ще откриете красотата на тази страна в културата и в лицата на приветливите хора. Научете чешки език и не пропускайте вкусната кухня!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език (А2) или чешки език
Препоръчително е учениците да започнат да учат чешки преди заминаването. YFU Чехия предлага езиков курс по чешки през първите 3 месеца от пристигането (280 евро) - всички ученици, които нямат базово ниво на чешки до заминаването си, следва да вземат участие в този курс.

Заминаване за годишна програма: 28 август 2023 г.
Връщане от годишна програма: 29 юни 2024 г.
Цена за учебна година: 12 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Чехия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (180 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи - учебници, училищни излети, транспорт (15 евро) и др.
• Такси за документи за пребиваване - при нужда (100 евро)
• YFU Чехия предалга триденвна екскурзия до Краков, Полша, с посещение на мемориала на Аушвиц (180 евро) и ски лагер в чешките планини (250 евро). Свържете се с нас за повече информация.
Като ученик в Чехия, ще посещаваш гимназия, наречена Gymnazium. Ще бъдеш част от група от около 23-30 ученици, които ще прекарат всеки ден от учебната седмица заедно по време на часовете. Основната учебна програма за средните училища включва предмети като математика, литература (и чешка граматика), физика и езици като английски, немски, испански, френски и руски. Много училища предлагат интересен набор от избираеми дисциплини, за да допълнят основната учебна програма. Повечето училища имат електронна система на оценяване, която позволява на приемните семейства и на YFU да следят оценките на учениците. В повечето държавни училища няма униформи.
Училището в Чехия започва около 1 септември.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Чехия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Чехия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Приемното ти семейство може да те насочи към дейности като ски бягане, хокей, туризъм и футбол.
Членовете на чешките семействата са много близки и със сигурност ще те посрещнат с отворени обятия. Не е необичайно за разширени семейства да се съберат заедно, за да се насладят на храна или на занимания на открито. Много чешки семейства имат селски къщички и се радват на градинарството.
* Музика - цена за годишна програма - 500 евро
* Спорт (футбол, лека атлетика, тенис и др.) - цена за годишна програма - 900 евро
* Двуезична програма с английски език (записване в училище, където всички/почти всички предмети се преподават на английски език) - цена за годишна програма - 3150 евро
* Двуезична програма с испански език - цена за годишна програма - 800 евро
* Записване в професионална гимназия със стаж - може да се избира от теми като дизайн, изкуство, медии, педагогика/социални дейности, технологии, IT, занаяти - цена за годишна програма - 500 евро

Свържете се с нас за подробна информация относно специалните програми в Чехия.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно чешко училище
• Образование в Чехия
• Двупосочен самолетен билет за Чехия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен:
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Чехия
Семинар в средата на годината в Чехия
Реадаптивен семинар в Чехия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now