Латвия – YFU Bulgaria
Латвия може да е заема малко място на световната карта, но гостоприемството, историята, културата, хората, които ще срещнеш в тази балтийска страна, ще покорят сърцето ти завинаги!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език, ниво B1 (изучаван поне 5 години) или латвийски език/руски език

Заминаване за годишна програма: 24 август 2023 г.
Връщане от годишна програма: 28 юни 2024 г.
Цена за учебна година: 12 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Латвия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи - учебници, училищни излети, транспорт (30 евро на месец) и др.
В Латвия приемат училището много сериозно и имат добре структурирана образователна система. Столицата на Латвия, Рига, е не само център на забавления, но и дом на най-старото учебно заведение в страната: престижният и уважаван Латвийски университет. Училищата в Латвия държат на академичните постижения. Атмосферата в класната стая е официална и от учениците се очаква да се отнасят с уважение към учителите си. Средното образование в Латвия е разделено на средни училища (училища, които те подготвят за университета) и професионални училища. Средните училища са известни като "vidusskolas". Там се изучават широк кръг от предмети, включително математика, език, история, биология, социални науки, музика, изкуство и спорт. Някои средни училища имат специализирани профили по математика, физика и компютърни науки, химия и биология, чужди езици, хуманитарни науки и др.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Youth Empowerment Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Латвия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Латвия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за YFU учениците на обмен от цeлия свят, което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
YFU Латвия организира няколко допълнителни срещи за учениците на обмен през есента и около Коледа.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.
Латвия е място за песни, танци и обичаи. Ако комбинацията от спорт и изкуство ви звучи като добра формула, Латвия е страната за вас! Баскетболът е третият най-популярен спорт в Латвия - без значение дали сте запалени спортисти, или любители, можете да подобрите уменията си с топката.
Приемните семейства обикновено живеят в градовете Рига, Ли́епая и Вентспилс. В Латвия се говорят латвийски и руски, можете да попаднете в семейство, което владее и двата езика. Ходенето на театър, кино, изложба или концерт, както и дейностите на открито, са част от семейните развлечения.
Програмата за обмен в Латвия предлага и записване в специализирани школи по музика, изкуство (визуално изкуство) или балет (танци). Цените за специалните програми за година са 1100 евро за всяка опция. Повече информация можете да получите при запитване.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно латвийско училище
• Образование в Латвия
• Двупосочен самолетен билет за Латвия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Латвия
Семинар в средата на годината в Латвия
Реадаптивен семинар в Латвия
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now