Южна Африка – YFU Bulgaria
На фона на разнообразната природа, ще можете да опознаете Южна Африка - дом на различни култури, разпръснати по целия свят.
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 17 години
Език: английски език (B1) - учениците трябва да са мотивирани да изучават африкаанс или друг африкански език по време на годината на обмен

Заминаване за годишна програма: 23 август 2024 г.
Връщане от годишна програма: 21 юни 2025 г.
Цена за учебна година: 15 900 лева

Заминаване за семестър: 23 август 2024 г.
Връщане от семестър: 11 януари 2025 г.
Цена за семестър: 12 900 лева

Заминаване за триместър: 26 август 2023 г.
Връщане от триместър: 25 ноември 2023 г.
Цена за триместър: 10 900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2022 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2023 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2023 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Южна Африка в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари (200 евро на месец)
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи - униформи, учебници, училищни излети, транспорт и др.
• Разходи за евентуални имунизации
• Такси за виза
Образованието е много важно в Южна Африка. Училищата мотивират учениците си да постигат целите си и да се съсредоточат върху личностното си развитие. По време на годината на обмен в Южна Африка учениците на обмен посещават местна държавна или частна гимназия, разположена в близост до дома на приемното семейство. Учениците на обмен се записват в 10 или 11 клас. Почти всички гимназии в Южна Африка държат на униформите и училищният етикет може да бъде доста официален. Основните предмети в училище са наука, история, география, английски език, математика и изкуство. В много училища се изучават местни езици като зулу или африкаанс. В училищата се приветстват инициативи като участие в проекти или извънучилищни дейности.
5 задължителни семинара за учениците, които участват в годишната програма (разходите са включени в таксата за програмата). За учениците по семестриалната и триместриалната програмите, семинарите са 4 (без семинар в средата на годината).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Южна Африка, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Южна Африка - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.
Ако си спортна натура, ръгби и крикет са популярни спортове, които можеш да практикуваш в Южна Африка. Друго интересно нещо е пещернячеството, което се среща в редица райони из страната, както и наблюдаването на дивата природа на места като Национален парк Крюгер или Тимбавати (известни сафари дестинации). За да се запознаеш с историята на Южна Африка и нейното динамично пътуване към свободата, можеш да посетиш различни места, където ще ти позволят да разгледаш документи и снимки на артефакти от каменната ера до наши дни. Ако си артистична личност, част от извънкласните дейности, към които можеш да се включиш са драма или музика.
Учениците на обмен обикновено се настаняват в градски или крайградски райони като Йоханесбург, Претория, Дърбан, Гаутенг, Западен Кейп, Блумфонтейн и Порт Елизабет (както и на други места в Южна Африка). Настаняването понякога е в по-малки градове, но обикновено не в селски райони или в Кейптаун (с изключение на участниците по доброволческата програма). Приемните семейства и общностите на YFU в Южна Африка отразяват разнообразните мултикултурни, мултирасови култури в страната, и многоезичното общество. Южноафриканските семейства обикновено са многобройни, така че имаш шанс да се срещнеш с много различни хора; семействата живеят в едно жилище или в непосредствена близост едни до други. Ще имаш възможност да присъстваш на семейни сбирки и тържества, например "braai", социално събиране, придружено с барбекю.
Важно е да се знае, че някои от приемните семейства, където се настаняват ученици на обмен говорят предимно африкаанс или друг местен език.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на доброволческо приемно семейство
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно или частно южноафриканско училище (такса 600 щатски долара)
• Образование в Южна Африка
• Двупосочен самолетен билет за Южна Африка
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен (4 семинара за семестър и триместър, без семинар в средата на годината):
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Южна Африка
Семинар в средата на годината в Южна Африка
Реадаптивен семинар в Южна Африка
Заключителен семинар в България
• Международна застраховка

Apply Now