Латвия – YFU Bulgaria
Латвия може да е заема малко място на световната карта, но гостоприемството, историята, културата, хората, които ще срещнеш в тази балтийска страна, ще покорят сърцето ти завинаги!
Програма и цени
Свободни места: 1
Ученици между 15 и 18 години
Език: английски език (изучаван поне 5 години, ELTIS тест) или латвийски език/руски език

Заминаване за годишна програма: 24 август 2022 г.
Връщане от годишна програма: 29 юни 2023 г.
Цена за учебна година: 12 900 лева

Заминаване за семестър: 24 август 2022 г.
Връщане от семестър: 7 януари 2023 г.
Цена за семестър: 8900 лева

Заминаване за триместър: 24 август 2022 г.
Връщане от триместър: 26 ноември 2022 г.
Цена за триместър: 7900 лева

Срокове за кандидатстване:
Кандидатури за стипендия - до 10 декември 2021 г.
Кандидатури "рано пиле" - до 10 януари 2022 г.
Краен срок за кандидатстване - 28 февруари 2022 г.
Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат разглеждани след консултация с YFU Латвия в зависимост от свободните места.
Стипендии
Разгледай всички опции за стипендии тук: https://yfu.bg/scholarships-discounts/
Допълнителни разходи
• Джобни пари
• Допълнителни езикови курсове
• Учебни разходи (учебници, училищни излети, транспорт и др.)
В Латвия приемат училището много сериозно и имат добре структурирана образователна система. Столицата на Латвия, Рига, е не само център на забавления, но и дом на най-старото учебно заведение в страната: престижният и уважаван Латвийски университет. Училищата в Латвия държат на академичните постижения. Атмосферата в класната стая е официална и от учениците се очаква да се отнасят с уважение към учителите си. Средното образование в Латвия е разделено на средни училища (училища, които те подготвят за университета) и професионални училища. Средните училища са известни като "vidusskolas". Там се изучават широк кръг от предмети, включително математика, език, история, биология, социални науки, музика, изкуство и спорт. Някои средни училища имат специализирани профили по математика, физика и компютърни науки, химия и биология, чужди езици, хуманитарни науки и др.
5 задължителни семинара (разходите са включени в таксата за програмата) + възможност за участие в YES (Young Europeans Seminar).
Всички участници в програмата ще преминат през подготвителен семинар в България, който се провежда преди заминаването. Този семинар има за цел да подготви учениците за предстоящата година на обмен. След пристигането в Латвия, учениците ще участват в ориентировъчен семинар там. През годината на обмен учениците ще имат още два семинара в Латвия - семинар в средата на годината и реадаптивен семинар, преди завръщането им. След този семинар учениците могат да посетят YES семинар - най-голямото събитие за учениците на обмен от Европа (в последните години не само от Европа, но и от цял свят), което се провежда в близост до Берлин. След като се приберат в България, учениците участват в заключителен семинар.

YES семинарът не е включен в таксата за програмата - той е избирателен. Ако имате интерес за участие в този семинар, свържете се с нас за повече информация.

Латвия предлага 2 допълнителни събития за учениците на обмен - есенен семинар и Коледна среща.
Латвия е място за песни, танци и обичаи. Ако комбинацията от спорт и изкуство ви звучи като добра формула, Латвия е страната за вас! Баскетболът е третият най-популярен спорт в Латвия - без значение дали сте запалени спортисти, или любители, можете да подобрите уменията си с топката.
Приемните семейства обикновено живеят в градовете Рига, Ли́епая и Вентспилс. В Латвия се говорят латвийски и руски, можете да попаднете в семейство, което владее и двата езика. Ходенето на театър, кино, изложба или концерт, както и дейностите на открито, са част от семейните развлечения.
Програмата за обмен в Латвия предлага и записване в специализирани школи по музика, изкуство (визуално изкуство) или балет (танци). Цените за специалните програми са за триместър, семестър и година са съответно 300 евро, 500 евро и 1000 евро. Повече информация можете да получите при запитване.
parallax background
 

Програмата включва:


• Осигуряване на приемно семейство (на самото семейство не се плаща!)
• Осигуряване на местен довереник
• Записване в държавно латвийско училище
• Образование в Латвия
• Двупосочен самолетен билет за Латвия
• 5 ориентировъчни семинара през годината на обмен
Подготвителен семинар в България
Ориентировъчен семинар в Латвия
Семинар в средата на годината в Латвия
Реадаптивен семинар в Латвия
Заключителен семинар в България
• Задължителна застраховка

Apply Now